O PROSECCU

Jak si vybrat to pravé?

Prosecco můžeme rozdělit podle mnoha kritérií. Podle obsahu zbytkového cukru, podle kvality, podle druhu, podle tlaku v lahvi či podle oblasti, ze které pochází. V naší nabídce naleznete převážně prosecco těch nejvyšších kvalit z oblasti Valdobbiadene Conegliano.

 

1. dělení podle zbytkového cukru

brut nature - 0-3 g/l

extra brut (někdy označován také jako brut nature) - 0-6 g/l

brut - 6-12 g/l

extra dry - 12-16 g/l

dry - 16-32 g/l

 

2. dělení podle kvality (druhu)

Cartizze DOCG

Jedná se o grand cru prosecca. Prosecco té nejvyšší kvality s označením DOCG (Denominazione di origine controllata e Garantita) - kontrolovaný původ a kvalita. Hrozny pro výrobu mohou pocházet pouze ze 107 hektarů vinic, které leží mezi městečky San Pietro di Barbozza, Santo Stefano a Saccol na těch nejstrmějších svazích. Sběr zde probíhá výhradně ručně, později a maximální výnos je přibližně 12 tun na 1 hektar. Tato prosecca naleznete většinou ve variantě dry (nejvyšší obsah zbytkového cukru).

 

DOGC Rive

U tohoto prosecca máme jistotu opravdové kvality. Označení „Rive di“ je označení pro jednu konkrétní vinici z celkového počtu 43. Vinice se nacházejí také na těch nejstrmějších svazích v oblasti Valdobbiadene. Mezi sebou se odlišují výraznou kombinací půdy, délkou slunečního osvitu či mikroklimatem. Každá Riva ze sebe propůjčuje hroznům něco výjimečného. I u tohoto typu prosecca je omezen hektarový výnos (13 tun) a sběr je povolen pouze ručně.

 

DOCG

Nejvyšší stupeň hodnocení italských vín (Denominazione di origine controllata e Garantita). Přísná kritéria nám zajišťují kontrolovaný původ hroznů a samotnou kvalitu tohoto prosecca. Prosecco s označením Superiore pochází ze svahů mezi městečky Valdobbiadene, Conegliano a Asolo.

 

DOC Treviso

U prosecca s označením DOC (Denominazione di origine controllata) je zaručena kvalita. Jedná se o základní prosecco. Máme zaručeno, že vzniklo z hroznů z vinic v regionu Treviso.

 

DOC

Zcela základní prosecco s kontrolovanou kvalitou pocházející ze 2 regionů – Benátsko a Furlansko-Julské Benátsko.

 

  

 

3. dělení podle druhu

Prosecco bianco

Nejběžnější typ prosecca, klasické bílé šumivé, minimálně 85 % odrůdy Glera (povolen je 15% přídavek odrůd Verdiso, Perera či Bianchetta).

 

Prosecco rosé

Dříve jste se mohli setkat pouze s označením růžové šumivé víno, nově však Itálie schválila oficiálně tuto novou kategorii. Opět platí, že musí obsahovat minimálně 85 % odrůdy Glera a povolen je až 15% přídavek odrůdy Pinot Nero.

 

Prosecco col fondo

Setkáte se také s označením Sur Lie, Sui Lieviti nebo také hezky česky – nefiltrované prosecco. Jedná se tradiční metodu výroby prosecca, kdy druhotná fermentace probíhá přímo v lahvi. Víno je dlouhou dobu v kontaktu s kvasinkami, na dně lahve zůstává sediment a tato prosecca mají vždy nulový obsah cukru. Dají se pít s usazeným sedimentem, či zakalená po celém obsahu (což vřele doporučujeme).

 

4. dělení podle tlaku v lahvi 

Spumante

V překladu znamená šumivé. Tlak v lahvi je u tohoto typu více než 3 bary. Perlení je intenzivní a dlouhotrvající. Bublinky jsou menší a jemné. Používá se vždy korkový uzávěr s agrafou.

 

Frizzante

V překladu znamená perlivé. Tlak v lahvi je do 2,5 baru. Perlení je jemné a krátkodobější. Bublinky jsou mnohem větší a hrubší. Lze použít pouze korunkový uzávěr.

 

Tranquillo

V překladu ho lze označit jako „tiché prosecco“. Jedná vlastně o tiché víno bez či s minimálním perlením.